torstai 1. maaliskuuta 2012

Voimasuhteet

Jääkiekkotarinat ovat aina suomalaisten mielestä kiehtovia. Olemmehan kuitenkin jo kaksinkertaisia marginaalilajin maailmanmestareita. Viime kevät kaikilla tuoreessa muistissa voinkin hieman pureutua kotimaan kiekkokenttien SM-liigan nykytilanteeseen.

Nuorempana jääkiekkoa tuli seurattua todella aktiivisesti. Lähes kaikki TV-pelit tuli tuijotettua töllön ääressä. Vanhaa kunnon oranssitakkiaikaa Hockey Nightin kanssa. Ruudussa tutut ja turvalliset Timo "ei enää niin pieni" Jutila sekä Mika "aina tukka samalla tavalla" Saukkonen. Suosikkipelaajani SM-liigassa oli Juha Lind Jokereista ja tämän takia myös pieni poika kannatti Jokereita. Omistin ihan Lindin paidankin. Jokerit voitti mestaruuksia. TPS välillä. Tapparakin.

Jos muistellaan tarkemmin 80-luvun puolivälin ja 2000-luvun alun välistä aikaa, niin monet asiat ovat muuttuneet rajusti niistä vuosista. Toki meillä on jo (!) toinen maailmanmestaruuskin. Ja maajoukkue ei aina häviä Ruotsille. Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut SM-liigassa.

Jokerit, TPS ja Tappara juhlivat liigamestaruuksilla 10-15 vuotta sitten. Välissä saattoi joku yllättäjä käydä koputtelemassa finaaleissa maalitolppia yhden vuoden ja sen jälkeen palattiin taas ruotuun. 18 mestaruutta, vain yksi edellä mainitun trion ulkopuolelle, jolloin Helsingin IFK voitti kultaa Olli Jokisen johdolla.

2000-luvun puoliväli oli puolestaan Oulun Kärppien kulta-aikaa. Kärpät voittivat neljä mestaruutta viiden vuoden aikana. Samoihin aikoihin HPK Hämeenlinnasta vei vuodesta toiseen pronssiset mitalit sekä vei oululaisten putken keskeltä yhden mestaruuden.

Mutta miltä näyttää liiga tänä päivänä? 90-luvulla ja 2000-luvun alussa sarjan heittopusseja olivat aina Ässät, Kalpa ja Saipa, eikä JYP (HT) menestynyt kovinkaan kummoisesti. Pelicans oli surkea tultuaan SM-liigaan 2000-luvulla. Todellinen pisteautomaatti monet vuodet. Tänään pelatun SM-liigakierroksen jälkeen tarkasteltaessa sarjataulukkoa voidaan todeta voimasuhteiden muuttuneen. Tällä hetkellä sarjaa johtaa Kalpa, kakkosena seuraa Pelicans. Sarjan neljäntenä on Ässät ja viidentenä JYP, joka porskuttaa tällä hetkellä kovassa voittoputkessa kohti kärkisijoja. Jyväskyläläiset ovatkin olleet viime vuosien kovimpia joukkueita.

Missä menee viime vuosikymmenien mestarit? Kaikkien aikojen mestaruustilaston kärjessä oleva Ilves joutuu pelaamaan keväällä Mestikseen tippumista vastaan. Tappara kyntää pohjamutia HPK:n kanssa ja TPS:kin on vasta sijalla 10. Jotain suurta näyttää tapahtuneen kotimaan kiekkokentillä?

Menestysvuoden jälkeen parhaat pelaajat vaihtavat sarjaa isompien rahojen perässä ja ilman pitkäkestoista kehitystyötä tällaisessa tilanteessa seura on pulassa. Toisilla paikkakunnilla asioita on tehty oikein. Sarjakärjessä pelaavat joukkueet ovat myös tehneet eniten taloudellista voittoa viime vuosina. Toiset seurat panostavat juniorityöhön ja saavat vuosittain kovia uusia pelimiehiä liigajoukkueisiin. Toiset ostavat tähtipelaajia kovilla summilla muualta ja pelaavat paikasta play-offeihin.

Urheilussa(kaan) raha ei ratkaise kaikkea.