maanantai 19. maaliskuuta 2012

Pastaa al dente

Ulkona syöminen on mahtavaa vaihtelua arkiseen kotona kokkailuun tai koulun ruokalassa lounastamiseen. Kotiin tulee harvoin ostettua laadukkaan ruuan edellyttämiä laadukkaita ja kalliita raaka-aineita, eikä niiden valmistukseen käytettävää aikaakaan tahdo olla kovin usein.

Kouluruokailu puolestaan on monipuolinen ja edullinen, mutta kovin tuttuja makuja tulee  vastaan päivittäin jo ensimmäisen vuoden käyntien jälkeen. Samat ruokalistat kuitenkin kiertävät säännöllisen usein.

Kotikeittiössä saa aikaiseksi mielenkiintoista perusruokaa. Vai miltäpä näyttää seuraava ruokalista?

Alkupala:
Jäisestä kaapista mikron kautta sulatettua talon leipää

Pääruoka:
Kuumassa vedessä keitettyä pastaa
Pannulla paistettua kanaa

Jälkiruoka
Muovisesta pussista otettua piparkakkua


Kuulostaa ja näyttää todella tylsältä. Ei herätä himokasta ruokahalua ja tarvetta tilata mehevä kanapasta eteensä. Vaikka omat ruuat eivät aina kulinaristisessa kritiikissä huippuarvosanoja saisikaan, on myös ammattilaisravintoloilla omia puutteitaan.

Gordon Ramsayn Kurjat kuppilat (Kokkien sotaa 10.3.2012) on tuonut ammattilaisten ongelmia katsojien lähelle. Suurin muutos, jonka superkonsultti yleensä tekee, liittyy ruokalistoihin. Ramsay tiivistää tarjontaa, jolloin raaka-aineita ei tarvitse varata niin paljon erilaisia ja hankintakustannukset putoavat. Muutamaan ruokalajiin panostettaessa voi lisäksi tarjota tuoreista raaka-aineista tehtyä sapuskaa. Pursuavien ruokalistojen annokset on yleensä tehty pakasteista. Hyh.

Keskivertoravintola saisi loihdittua kotiruuastakin miellyttävän kuuloisen kokonaisuuden, johon olisi ihan simppeliä laittaa muutama kymppi. Vai miltäpä näyttää seuraava ruokalista?

Aluksi:
Lämmintä ja tuoretta talon tummaa leipää erikoislevitteellä ja savustetulla kinkulla

Lämpimiksi:
Broilerin parhaita suikaleita hunajamarinoidussa pippurikastikkeessa, currylla, makealla chilikastikkeella ja ananaksella maustettuna.
Lisukkeena pastaa al dente, makuna pesto

Makeaksi:
Kokin rakkaudella leipomia herkkukeksejä



Täysin sama setti kuin kotona tehty. Maalailtu vain paperille myyväksi kokonaisuudeksi. Kotona kana sentään tulee yleensä suoraan paketista pannulle, ei pakastimesta.

Eräässä ruokaohjelmassa kokit vertasivat eri kananmunista tehtyjä lettuja. Jo taikinaa tehdessä ero oli valtava. Luomumunien keltuainen oli kirkas ja pirteän värinen, suuren lattiakanalan munan keltuainen oli lähinnä harmaa. Luomuaineksista tehty lettu oli paljon kuohkeampi, sai paistettaessa täydellisen värin pintaan ja kokkien mukaan maistui maukkaammalta.

Tuoreet raaka-aineet ja luomutuotteet ovat hyvän ruuan ehdoton edellytys. Ajan kanssa tällaisilla aineksilla voi kotonakin loihtia pienellä vaivalla kalliin ravintolan tasoista ruokaa.

Bon apetit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti