keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Sukupolvien välillä kuiluja - mistä sillat? 1/2

Tällä hetkellä vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa asustelevat vanhukset ovat pääosin sota-ajan lapsia, sankareita ja veteraaneja. Olot eivät taida yleisellä tasolla kestää lähempää tarkastelua. Ainakin monet ovat kovin yksinäisiä ja pitkiä aikoja sisätiloissa vailla kunnollisia virikkeitä. Hoitajia on liian vähän huomiomaan ison ihmismäärän tarpeet ja kiireiset omaiset eivät joko ehdi käymään tervehtimässä tai eivät välitä.

Tilanne vaikuttaa lohduttomalta, sillä ihmisten kiireisyys ei ainakaan tunnu vähenevän, päin vastoin. Hoitoalakaan ei innosta opintojaan suunnittelevia. Hoitoala ei ole seksikäs. Työ on todella vastuullista, raskasta ja palkka on luvalla sanoen aivan surkea työnkuvaan nähden. Terveydenhuoltopalvelut ovat harvoja ympäri vuorokauden toimivia yksikköjä Suomessa. Mitä tapahtuisi, jos hoitoalan työntekijät oikeasti lopettaisivat lampailun ja päättäisivät tehdä lakon? Kuka hoitaisi sairaita, vammautuneita tai muutoin itsensä loukanneita lähimmäisiämme?

Sota-ajan jälkeen onnelliseen maailmaan syntynyttä ikäpolvea kutsutaan amerikaksi "Baby boomers"- ryhmäksi. Tämän sukupolven ihmisiä on valtavasti maailmassa tällä hetkellä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa heidän kulutuksensa on yli 50% koko valtion kulutuksesta. Lisäksi Briteissä vauvabuumin ihmiset olivat 80%:n osuudella eniten autoja ostanut ikäryhmä. Luvut ovat merkittäviä.

Tällä hetkellä ainakin Suomessa vaivaa akuutti hoitajapula. Entäs sitten, kun valtaosa vuosina 1945-64 syntyneistä eläköityy ja tarvitsee hoivaa? Ikäluokan siirtyminen pois työelämästä alkoi jo vuonna 2007 ja nyt jo ollaan vaikeuksissa.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että tarvitsemme ainakin 30 000 hoitajaa lisää seuraavan vuosikymmenen aikana. Miten tähän päästään? Olisitko sinä valmis hoitamaan vanhempiasi tarvittaessa? Vai voisiko hoitoalan palkkoja nostaa, siis oikeasti nostaa? Tällöin kenties alalle hakisi roimasti enemmän opiskelijoita. Työllisyysnäkymäthän ovat Suomen kärkeä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti