sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Haluatko miljonääriksi?

Rikkaudet houkuttelevat ihmisiä. Fraasina "raha ei tuo onnellisuutta" on kulutettu ja varmasti monet kerrat oikeaksi todettu, mutta haaveet rikastumisesta ovat ja pysyvät ihmisten mielissä. Toisien menestyminen tekee kateelliseksi ja katkeraksi. Tämä ilmeni jopa tänään uutisotsikoissa, joiden mukaan lotossa tuli vain yksi täysosuma ja näin ollen neljä miljoonaa meni hukkaan. Hukkaan?

Sotien taustalla on kautta historian vaikuttanut kaksi määräävää voimaa: uskonto ja kateus. Terrorismi, ristiretket, öljy... Tulevaisuudessa kenties puhdas vesi. Tämä kappale tässä  vain herättääkseen ajatuksia ja mietteitä. Seuraavaksi voisi pureutua päivän aiheeseen, rikastumiseen.

Kauppalehden nettisivujen mukaan lovemoney.com-sivusto on listannut viisi tapaa tulla miljonääriksi. Ensimmäisenä mainitaan periminen, mutta siihen perehtyminen ei ole niin tähdellistä. Kuvio on tuttu. Mainitsemisen arvoista on kuitenkin perintöverotus Suomessa. Valtio haukkaa ison palan sitä kakkua, jonka läheiset ovat elämänsä aikana hankkineet ja se tuntuu pahalta, ei pelkästään väärältä.

Kiinteistöihin sijoittaminen on päässyt listalle. Pankit eivät tosin anna enää nykyisin niin helposti lainaa gryndereille. Lisäksi esimerkiksi briteissä pääkaupunkialeen ulkopuolisten kiinteistöjen arvot ovat laskeneet roimasti vuoden 2007 jälkeen. Tulevaisuuden uskotaan kuitenkin näyttävän valoisammalta.

Sijoittaminen on rahantekokeinona mielenkiintoinen. Sijoittaa voi joko pörssiyhtiöiden osakkeisiin tai sitten ostaa ei-listattujen osakeyhtiöiden osuuksia, jolloin pääsee haukkaamaan palan yhtiön kakusta. Pelkästään sijoittamalla ja kursseja seuraamalla voisi ilmeisesti tienata tarpeeksi rikastuakseen, mutta se vaatisi kuulemma 16 tunnin työpäiviä ja jatkuvaa aktiivisuutta pörssissä. Kuulostaa melko vaivalloiselta.

Palkkatyössä ei kyllä Suomessa pääse rikastumaan. Siitä pitää verottaja huolen. Mitä parempi palkkaiseen työhöön pääsee sitä enemmän veroja joutuu maksamaan. Olen joskus laskeskellut keskipalkkaisen 40 vuotta töitä tekevän tienaavan hädin tuskin miljoonan elämänsä aikana. Kuinka suuri osa tästäkin menee vuosien varrella esimerkiksi asumiskuluihin?

Lovemoney.com-sivuston mukaan rikastumista ei kannata lähteä hakemaan perintöä tai lottovoittoa odottaen eikä varsinkaan säästämällä. Olen täsmälleen samaa mieltä. Säästämällä ja järkevöittämällä pystyy toki kohdentamaan varojaan kenties paremmin, muttei silläkään rikastumaan pääse. Yrittäjyyteen sivusto puolestaan kannustaa. Nyt nousee minunkin peukalo.

Hyvä liikeidea ja yrityksen perustaminen saattaa poikia isoja asioita. Tärkeää on rohkeasti tarttua tilaisuuteen ja olla päättäväinen. Sunday Timesin tuhannen rikkaimman listalla yli puolet ovat tehneet omaisuutensa yritystoiminnalla. Nuorten yrittäjyyteen tulen syventymään myöhempien kirjoitusten parissa. Propellipäistä riittää tarinoita.

Lottokuponkeja voi täyttää ja syytää rahaa Veikkaukselle, mutta senkin ajan voisi käyttää oman "sen" idean kypsyttelyyn, ja ne pennoset säästää tulevan toiminnan pääomaksi tai muuhun itselleen tärkeään asiaan.

Haluatko miljonääriksi- ohjelma voisi alkaa taas pyöriä.
Muutaman hassun vastauksen antamalla rahat taskuun ja Bahamalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti