lauantai 10. maaliskuuta 2012

Kokkien sotaa

Vaikka kuulun vähemmän televisiota katselevaan ihmisryhmään, niin olen silti ihastellut ja vihastellut aikaisemmissa kirjoituksissa kykyjenetsintäohjelmia ja niissä syntyviä tarinoita unelmien täyttymisistä. Tämän kyseisen genren ohjelmien lisäksi viime aikoina on tullut seurattua kykykokkikilpailuja ja muita ruokaohjelmia. Ruuanlaitosta saa kehitettyä yllättävän paljon erilaisia formaatteja ja laadukasta viihdettä. Taso riippuu kuitenkin siitä kuka tai ketkä tekevät.

Ensimmäinen muistoni kokkausviihteestä on parin vuosikymmenen takaa. Katselin äitini kanssa Teijan keittiössä. Jaakko Kolmonenkin tuli tutuksi. Sittemmin Kokkisota valloitti ruokaa rakastavien TV-katsojien sydämet. Kokkisodan tähdet ovat edelleen säännöllisin väliajoin ruudussa. Harri Syrjänen sai oman ohjelman, Sikke Sumari on MasterChef tuomaristossa ja Hans Välimäki vetää Top Chef- kilpailua. Aki Wahlman on saanut itselleen Mitä tänään syötäisiin- ohjelman ja Jyrki Sukula hyppää vetämään Suomen versiota Kurjat kuppilat- sarjasta. Valitettavasti.

Ruokaohjelmien ehdoton kiintotähti ja ykkösnimi on Gordon Ramsey. Hänen räväkkä hyökkäävä tyylinsä on monille katsojille liikaa, mutta mielestäni hänen edesottamuksiaan ei pitäisi arvioida liian kriittiset lasit päässä. Suurinosa kiroilusta, ruuan heittelystä ja kalusteiden potkimisesta on vain teatteria, jolla on pyritty tuomaan tähän ruoka-alan ehdottomaan ammattilaiseen viihdyttävä piirre mukaan. Ohjelmilla on kuitenkin tarkoitus tehdä rahaa.

Etenkin Hells Kitchenissä tulee monesti ylilyöntejä. Haittaako se? Ei kai muuten helvetin keittiö olisi nimensä veroinen painekattila kovaa palkintoa tavoitteleville kokkikokelaille. Kurjat kuppilat puolestaan näyttää Ramseyn ammattitaidollisen puolen. Luonnollisesti tähänkin formaattiin on isketty tarvittava ripaus ylimääräistä draamaa, mutta meno on silti hillittyä. Gordin Ramsey ei silti pelkää olla kova ja suora  antaessaan palautetta ravintoloitaan pilaaville omistajille.

Pian saamme siis "nauttia" Suomen televisiossakin Kurjista kuppiloista. Pelkään kuitenkin pahaa. Ohjelma saattaa olla täysi floppi ellei tuotantotiimi ole kehittänyt jotain täysin alkuperäisestä poikkeavaa. Konsulttina sarjassa toimiva Jyrki Sukula on tunnettu tähän mennessä lupsakasta TV-esiintymisestä, joten hänen istuttaminen Gordon Ramseyn saappaisiin samanlaiseen rooliin ei taatusti olisi napakymppiratkaisu.

Pitäisi varmaan itsekin alkaa tehdä ruokaa useammin, niin voisi päästä telkkariin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti