maanantai 6. helmikuuta 2012

Vihreä Suomi

Muumimamman, aidon suomalaisen jääkiekkofanin, pitkä kaksitoistavuotinen presidenttikausi päättyy pian. Väistyvä presidentti Tarja Halonen saa seuraajakseen Sauli Niinistön, jonka suomalaiset äänestivät murskaavalla ylivoimalla seuraavaksi tasavaltamme johtajaksi.

Sauli saa johdettavakseen valtion, jolla menee hyvin. Siis suhteessa moniin muihin maailman yhteiskuntiin. Meillä on työpaikkoja, meillä on rahaa. Mutta meillä on myös velkaa ja työttömiä. Yksi Suomen teollisuuden ja viennin kärkiä on ollut aina teknologian (Nokia) lisäksi puu- ja paperiteollisuus. Suomen metsävarannot ovat valtavat. Maamme on täynnä arvokasta vihreää kultaa. Pohjoisen haja-asutusta rikkoo valtaisan suuret metsiköt. Harmiksemme metsäteollisuus taitaa olla hiipumaan päin.

Vihreiden Pekka Haavisto teki aivan järkyttävän kovan tempun vaaleissa. Täysin puskista toiselle kierrokselle noussut Vihreän Liiton ehdokas keräsi yli miljoona ääntä! Jo ensimmäisen kierroksen toisen paikan vieminen kevään sensaation Timo Soinin ja ennakkosuosikki Paavo Väyrysen edestä oli kova temppu. Kaikki kunnia Haavistolle, sillä kukaan ehdokkaista ei olisi voinut päihittää Niinistöä näissä vaaleissa. Hänen valintaansa pidettiin itsestäänselvyytenä siitä saakka, kun Niinistö ilmoitti lähtevänsä ehdolle. Itseasiassa Saulista puhuttiin seuraavana presidenttinä jo tämän hävittyä edellisten vaalien toisella kierroksella juuri Haloselle.

Haaviston arvo Suomelle oli kuitenkin paljon suurempi kuin huonoista lähtökohdista ylivoimaista kilpailijaa vastaan kamppaileva vaihtoehto. Haaviston suoraselkäisyys ja avoimuus seksuaalisen suuntautumisesta ja puolisostaan nosti Suomessa käytävät arvo- ja suvaitsevaisuuskeskustelut aivan uudelle tasolle. Tabu on murrettu. Eikä hetkeäkään liian aikaisin. Eletään kuitenkin 2000-luvun toista vuosikymmentä.

Ensimmäisellä kierroksella Haavisto sai eniten kannatusta prosentuaalisesti Helsingissä ja Jyväskylässä. Espoossa Haavisto voitti Niinistön vain Otaniemen alueella. Ei liene epäselvää millaisia arvoja Suomen opiskelijat halusivat korostaa näissä vaaleissa. Sosiaalisessa mediassa oli valloillaan Pekka-mania.

Ensimmäisen kierroksen tulos väritti Suomen vaalikartalle huikean määrän vihreitä alueita. Meidän valtavan suurien puukantojen lisäksi Suomessa tuntuu olevan juuri tällä hetkellä paljon muutakin vihreää. Tämän päivän Suomessa tarvitsemme vahvan talousosaamisen ja oikeiden ratkaisujen tekemisen lisäksi myös pehmeitä, vihreitä arvoja. Pekka Haavisto oli suunnannäyttäjä. Hän sai nuoret keskustelemaan politiikasta ja seuraamaan vaalitapahtumia- ja keskusteluja.

Tie on avattu. Tästä yhdessä, Pekan viitoittamalla tiellä ja Saulin johdolla, kohti parempaa seuraavaa kuutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti