keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Nato(on) kohta?

Kontioranta kylmenee. Kirkonmaa kuolee. Halli haudataan. Hennala hiljenee.


"Aika tuskaisia puheluita on eri puolilta maata tullut." (Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja)

"Odotettua suuremman mittaluokan katastrofi Suomen maanpuolustukselle." (Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja)


Puolustusvoimain komentaja kertoi tänään kovista tulevaisuuden suunnitelmista: Suomesta aiotaan lakkauttaa lähivuosina kuusi varuskuntaa. Tätä myöten maatamme puolustavien määrä putoaa nykyisestä 350 000 sotilaasta 230 000 sotilaaseen. Jäljelle jäävä määrä on edelleen Pohjois-Euroopan mittapuulla vakuuttava, mutta kuitenkin 120 000 vähemmän kuin aiemmin. Ja Suomen ollessa pinta-alaltaan yksi Euroopan suurimpia maita, puolustettavaa maarajaa todellakin riittää. Merialueista puhumattakaan.

Rannikon linnakesaaria ollaan ajettu alas systemaattisesti viime vuosina. Pian Suomessa ei enää edes tunneta rannikkotykistöä. Millä rantaviivan puolustuksen uskottavuudesta nyt huolehditaan? Kesäisin uimakouluikäiset vesipyssyillä ja ritsoilla. Talvella lenkkeilijät lumipalloilla. Näin meillä!

Työttömiä tulee paljon. Onkohan tämä sulkeminen ja vähentäminen osa suunnitelmaa, jolla Suomessa siirrytään palkka-armeijaan, naapurimaamme Ruotsin tapaan? Nato tyrkkii jo sopimuspapereita Niinistölle ja Kataiselle.
Ruotsista voi kysyä miten on mennyt muutoksen jälkeen... Naapurimaa menee jo nyt muutenkin paniikkiin pienenkin kriisin uhatessa tai sattuessa. "Krishantering" ei toimi. Valitettavaa olisi ajautua täällä samanlaiseen kurimukseen.

Me pystymme parempaan. Me olemme suomalaisia.

Toivottavasti tehdyt ratkaisut tuottavat jotain hyvää. Ei koulutuksen tiivistäminen välttämättä huono asia ole. Säästetyt varat vain fiksuun käyttöön, niin ehkä tästä vielä hyvä tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti