tiistai 7. helmikuuta 2012

Linja-autossa 2

Julkisilla matkustaessa voi tehdä kertakaikkisen hienoja havaintoja. Vaikka se matkaaminen onkin aivan tautisen tyyristä ja riistoa. Esimerkiksi kuljettajia on valtavasti erilaisia. Heidän ajotyylejään, asiakaspalvelutaitoa ja -motivaatiota voi tarkkailla loputtomiin.

Tässä lähimenneisyydessä sattui tapahtuma, josta olin hetken katkera ja vihainen kuljettajalle, mutta nyt päästyäni kiukusta yli, osaan jo nauraa tapahtuneelle ja kuljettajan ammattitaidottomuudelle. Määränpäänä oli yliopiston kampusalueista Mattilanniemi, jossa ei ole kuin yksi pysäkki, ja jonne kulkee aamuisin vain yksi vuoro tunnissa klo 7 ja klo 10 välillä. Kohteessa bussi joutuu vielä tekemään pienen lenkin liikenneympyrän kautta saadakseen pitkän auton kääntymään. Vasta ympyrän jälkeen on pysäkki, jolla aivan varmasti jää opiskelijoita jokaisella harvoista vuoroista siihen aikaan aamusta.

Viimeisissä liikennevaloissa ennen liikenneympyrää ja pysäkkiä eräs kanssamatkustajista painoi "STOP"-nappulaa ja nousi linjurin käytävälle seisomaan valmiina hyppäämään ulos. Huomasin, ettei "pysähtyy" valo syttynyt, vaikka nappia oli painettu. En huolestunut, sillä usein tällaisessa tilanteessa kuski näkee nappia painetun, sillä kojelautaan syttyy merkkivalo.

Linja-auto lähti liikkeelle valoista ja muutkin opiskelijat nousivat seisomaan käytävälle. Kukaan muukaan ei enää painanut nappia. Luultavasti muutkin olivat tehneet kanssani samat havainnot ja johtopäätökset. Linja-auto lähestyi liikenneympyrää ja 97% matkustajista seisoi valmiina hyppäämään ulos ja siirtymään luentosaleihin.

Pysäkin kohdalla kuljettaja ei hiljentänyt, vaan jatkoi suoraan risteykseen ja liikennevaloihin.

"Hei! Etkö aio päästää meitä tässä ulos?" huusin.
"Kukaan ei ole painanut nappia, minun ei tarvitse silloin pysäyttää" vastasi kuljettaja.

Seurasi hillitön kiroilu, avautuminen, huutaminen ja sadattelu. Hän ei voinut jättää meitä valoissakaan pois, koska "olimme risteysalueella". Seuraava pysäkki oli KAUKANA. Kaikki myöhästyivät luennoiltaan. Kaikki olivat valmiita hyppäämään ulos. Ah, kuinka hillittömän hyvä ja erinomainen "pelisilmä" aamun kuljettajalla olikaan. Kiitokset hänelle mahtavasta päivän aloituksesta.

Kaikki kuljettajat eivät tervehdi kyytiin astuvia matkustajia. Toiset kaahaavat hillittömästi, toiset ajavat rauhallisesti. Jotkut kuljettajat ovat aina vuorojensa kanssa myöhässä, toiset lähtevät liikkeelle etuajassa. Molemmat jättävät yleensä pahan maun matkustajalle.

On myös kuljettajia, jotka tervehtivät. He katsovat myös aina taustapeilliin ennen liikkeellelähtöä juokseeko kukaan mattimyöhäinen ehtiäkseen autoon. Toiset tällaisista kuljettajista odottavat ja avaavat ystävällisesti oven. Toiset ei-niin-kivat painavat kaasua mielenosoitukseksi myöhästyneelle.

Kerran olen ollut kyydissä, joka ajoi myöhästynyttä vastaan, pysäytti linja-auton keskelle tietä ja otti juoksevan nuorukaisen kyytiin. Hänen ilmeensä oli aurinkoinen istuessaan kuluneelle penkille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti