maanantai 20. helmikuuta 2012

Kuningas

41 vuotta sitten syntyi Lahdessa poikalapsi, jonka tänä päivänä tuntee lähes jokainen suomalainen. Eikä hän maailmallakaan ihan tuntematon saavutuksiensa johdosta ole. Luultavasti tämän pienen  veijarin ensimmäinen lelu oli 70-luvun alkupuoliskolla pallo.

Kaikkien aikojen suomalaisjalkapalloilija ja jalkapalloilumme ikoni Jari Litmanen juhlii tänään syntymäpäiväänsä. Tahdon onnitella.

Viimeisimpinä vuosina Littiä on lähinnä parjattu hänen jatkuvien loukkaantumistensa vuoksi. Neljän viime vuoden aikana taitaa olla takana runsaasti enemmän aikaa kentän sivussa kuin tositoimissa, mutta aina nurmelle (välttelee tekoruohoa) kirmatessaan kentän parhaimmistoa.

Jari näytti vielä viime vuonnakin pelimieheltä Suomen kentillä. Upea volleymaali ratkaisi Suomen cupin voiton HJK:lle. Näyttävä liukutaklaus (uran ensimmäinen?) Schalkea vastaan oli puolestaan osoitus veteraanipelaajan kunnianhimosta ja asenteesta. Kentällä annetaan aina 100%. Litti halusi tsempata joukkuettaan.

Karsintapelissä Bangor Cityä vastaan HJK:n tehdessä 8-0 johtomaalin Jari Litmanen huusi omilleen ja kannusti heitä pelaamaan loppuun asti. Kahdeksan maalin ero ei riittänyt. Ei kuninkaalle. Litti halusi kympin täyteen ja peli päättyikin 10-0 lukemiin, joka on kaikkien aikojen suurin voittolukema Mestarien liigan karsinnoissa.

Viime vuoden saavutukset ovat siis nelikymppiseltä jalkapalloilijalta huimia, mutta palaisin mielelläni ajassa vielä taaksepäin nostaakseni esiin kaikkien aikojen suomalaisiin urheilutekoihin kuuluvan suorituksen.

Vuonna 1995 Litti voitti Mestarien liigan Ajaxin paidassa sekä koko kilpailun maalikuninkuuden. Viime vuosina maalipörssin kärjessä on keikkunut sellainen mitätön pelimies kuin Lionel Messi. Jari Litmasen saavutus oli uskomaton.

Suomen itsenäisyys tunnustettiin. Suomen tasavaltaa johtaa presidentti. Suomessa on ollut monta presidenttiä, mutta vain yksi kuningas.

Hyvää syntymäpäivää, Jari Litmanen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti