lauantai 18. helmikuuta 2012

Stalkkeri 1/2

Söpö niputti viimeiset paperit pöydältä, löi niitin vasempaan yläkulmaan ja laittoi pinon kansioon. Hän vilkaisi kelloa. 19.55. Ulkona oli jo pimeää. Työaika päättyisi pían ja linja-auto lähtisi vasta puoli yhdeksältä. Hän oli tarkistanut ennen töihin lähtöä aikataulusta. Söpö oli suunnitellut menevänsä käymään vaateostoksilla töiden jälkeen.

Hän asetti kansion paikalleen hyllyyn muiden identtisten viereen ja meni pesemään kahvipannun. Siivottuaan kahvinpurut pöydältä hän laittoi vaatteet päälleen. Punainen pitkä takki, valkoinen kaulaliina, pipo ja lapaset. Hän oli kutonut kaikki itse valkeasta paksusta langasta ja oli aikaansaannoksistaan erittäin ylpeä. Toimisto näytti todella kolkolta hänen sammuttaessa valot. Söpö oli viimeinen lähtijä ja toimistotila oli todella suuri. Ovea piti painaa voimakkaasti, jotta se menisi lukkoon.

Hän käveli pitkää käytävää pitkin kuunnellen rakennuksen hiljaisuutta. Ainoa ääni, joka kaikui seinistä, oli hänen korkokenkiensä kopse marmorilattiaa vasten. Hissin hän valitsi taas, kuten aina. Söpö ei jaksanut enää siihen aikaa kävellä seitsemää kerrosta päästäkseen alas. Aulassa yövartija toivotti hyvää illan jatkoa väsyneesti. Hänellä olisi edessään taas pitkä tylsä yö monitorien ääressä.

Söpö kiiruhti tien yli, koska tuonnempana liikennevalot vaihtuivat juuri vihreiksi ja massiivinen vyöry keltaisia autonvaloja lähestyi häntä. Korkokenkien kopina oli ulkona vaimeampaa. Jalat veivät häntä kohti H&M:n vaateliikettä, joka sijaitsi läheisessä kauppakeskuksessa. Linja-auto lähtisi onneksi keskuksen vierestä. Hän ehtisi katsella riittävästi.

Kaupassa hän pyöri ensin ympäriinsä luoden yleissilmäyksen tarjolla oleviin vaatteisiin. Erityisesti alennustangon Söpö kävi läpi erityisen huolellisesti. Katsellessaan takkeja hänen selkäänsä pitkin menivät kylmät epämiellyttävät väreet. Söpö vilkaisi olkansa yli näki pitkään mustaan takkiin pukeutuneen parrakkaan miehen tuijottavan häntä vaatetankojen takaa. Mies käänsi päänsä nopeasti pois Söpön katseen tieltä ja jatkoi vaatteiden tutkiskelua. Söpö jatkoi omaa katselmustaan hieman pelokkaana. Miehen katse nauliintui uudelleen hänen selkäänsä välittömästi Söpön käännyttyä.

Söpö vilkaisi kelloa. Hänen tuli kiire. Linja-auto lähtisi pian. Hän varasi yhden takin ja sanoi tulevansa seuraavana päivänä sovittamaan paremmalla ajalla. Ovella Söpö katsoi taakseen ja näki mustatakkisen miehen kiiruhtavan kaupan toisesta päästä. Söpö meni ulos päätään puistellen. Ei kai hänellä mitää hätää olisi? Ehkä hän oli kuvitellut kaiken, eikä mies oikeasti ollut edes tuijottanut häntä.

Söpö kipitti pysäkille. Ja vilkaisi jälleen olkansa yli. Parrakas mies seurasi häntä noin kuudenkymmenen metrin päässä näppäillen kädessään olevaa matkapuhelinta. Linja-auto odotti jo pysäkillä ja Söpö hyppäsi kyytiin. Hän asettui istumaan auton keskivaiheille, lähelle ovea. Hän kauhistui mustatakkisen miehen tullessa samaan autoon. Mies otti paikkansa muutaman penkin Söpön takaa eri puolelta keskikäytävää. Siitäkö hänen olisi parempi tarkkailla?

Söpöä kylmäsi. Onneksi matka ei ollut pitkä. Kymmenen minuutin matkanteon jälkeen hän painoi nappia Teboilin kohdalla. Pysäkki olisi mutkan takana. Hän nousi seisomaan odottaen auton pysähtymistä. Ovien auetessa Söpö katsoi arvelluttavan miehen suuntaan, joka nousi samalla ylös paikaltaan.

Voi ei, mieskin aikoi jäädä samalla pysäkillä, ajatteli Söpö.

Söpö kiiruhti askeleitaan. Hän ei aikonut jäädä ottamaan selvää mitä mies aikoi. Vai aikoiko mitään. Hän halusi vain päästä kotiin kylpyyn. Pysäkiltä oli matkaa kotiovelle noin kolmesataa metriä ja kolme käännöstä, ei suoraa tietä. Söpö kääntyi oikealle ja käveltyään vähän matkaa varmisti taas selustansa. Mies tuli edelleen perässä. Hänellä oli jotkin kuulokkeet korvissaan. Ilmeisesti tämä kuunteli musiikkia ja oli syventynyt jälleen kädessään olevaan laitteeseen.

Söpö kääntyi vasemmalle. Kotitalo näkyi jo. Mies oli hiukan lähempänä kuin aiemmin Söpön tarkistaessa tilanteen. Oliko partasuu kiihdyttänyt vauhtiaan? Lievä paniikki alkoi vallata Söpön mielen. Hän olisi halunnut juosta, mutta pidättäytyi vielä.

Viimeinen käännös oikealle. Vilkaisu taakse. Tummatakkinen mies oli jo niin lähellä, että Söpö saattoi kuulla hänen hengästyneen puuskutuksen. Hän vaikutti jotenkin hermostuneelta. Nyt Söpöä todella pelotti. Mies saisi hänet kiinni muutamalla juoksuaskeleella. Voisihan hän aina tietysti huutaa. Mutta ehtisikö kukaan kuulla ennen kuin tuo nahkahansikas painautuisi hänen suulleen ja kurkulle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti