torstai 5. tammikuuta 2012

Da da dam

Pilvi pieni pehmoinen, pimpeli pompeli pom
heitti lumihiutaleen, pimpeli pompeli pom
alas maahan lähtemään
aivan aivan yksinään
pitkä matka maahan on, pimpeli pompeli pom. 

Nyt niitä sitten tulee. Pieniä hattaroita taivaalta, jotka värjäävät maaston kauniin valkoiseksi. Tuovat valoa tähän pimeään talveen. Täällä Keski-Suomessa joulunsa viettäneet saivat kenties nauttia jonkinlaisesta valkeasta joulusta, vaikka vähäluminen oli joulu tänä vuonna täälläkin.

Meren rannalla Etelä-Suomessa ei oikeastaan ollut puhettakaan valkeasta joulusta tai lumesta. Eihän tämä nyt mitenkään poikkeava tilanne ollut verrattuna viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikaisiin jouluihin, mutta viime vuonna "pysyvä" lumi tuli jo lokakuussa ja massiivisesti maahan langennutta vaippaa piti työntää paikoitellen mereen. Lumelle ei ollut maailmassa tilaa. Silloín kiroiltiin. Nyt kiroillaan. Mikään ei kelpaa.

Lukioaikoina kirjoitin esseen ilmastonmuutoksesta. Tekstin tueksi lueskelin aiheeseen liittyviä uutisia ja artikkeileita lehdistä sekä Internetistä. (En wikipediasta. Ehkä vähän.) Tällöin pohdiskelin mitä tapahtuisi, jos ilmastonmuutoksen seurauksena maapallon keskilämpötila nousisi vaikkapa vain pari astetta. Muistaakseni lähteiden perusteella tulos johtaisi Helsingin seudun säätilojen "siirtymiseen" pohjoisemmaksi. Tietäisi kurjia vuosia etelän laskettelukeskuksille, jos lumiraja kulkisi Suomessa Oulun tasolla. Kenties uusia keskuksia ja turismia leviäisi pohjoiseen yli Suomen rajojen.

Etelään tulisi uusia lajeja. Eläinkunnan monimuotoisuus kasvaisi. Tiedä sitten siitäkään onko se hyvä asia. Seitsemän uutta herhiläislajia (ärhäköitä) nykyisten lisäksi. En ole maanviljelyyn perehtynyt, mutta viljasadot ilmeisesti kärsisivät, elleivät saisi vuosittaista lumisuojaa päällensä. Mitä kävisi Suomen maataloudelle? Ei taida hyvin mennä nytkään. Ollaanko sitten viinankaan suhteen omavaraisia, vaikka kuinka tungettaisiin rehuja kallioon?

Paradise Oscarin Euroviisuveisussa lauletaan 9-vuotiaasta Peter pojasta, joka lähtee pelastamaan maapalloa. Kappale koskettaa. Ehkä sen absurdismin takia. Eihän yksittäinen 9-vuotias voi tehdä mitään pelastaakseen maapallon? Eihän?

Mitä minä voisin tehdä? Mitä sinä voisit? Entä me? Voisin yrittää jotain.

"I'm not coming back until she's saved. Da da dam."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti