lauantai 7. tammikuuta 2012

Tähtitarhassa

Viini ei ollut tänään seuranani. Mutta ei se mitään. Kirjaimet tuntuvat löytävän paikkansa tänään muutoinkin.

Viikkoja sitten kalvoi mieltäni pieni asia. En voinut päästää sitä tänne. En vielä silloin. Päästin pihauksen verran ystävälle. Se helpotti hiukan. Pieni asia paisui kuitenkin suuremmaksi. Eilen olin pakahtua. Tänään autuus. Nimenomaan yliluonnollinen onnellisuus. Joka kuitenkin sisälläni oli viipynyt jo tovin. Ja jota voi tänään jakaa.

Olen vallan viehättynyt TV:ssä pyörivistä kykyjenetsintäohjelmista. Olen seurannut kiinnostuneena monia formaatteja aina aikani antaessaan myöten ja kun tarjontaa on ollut. Pop Star, Idols, Talent, X Factor, suomalaiset, brittiversiot, australian, jenkkien... Tarjontaa on ainakin ollut paljon. Ja on edelleen.

Tämän kauden USA:n The X Factor- sarja sykähdytti heti. Koelauluista lähtien  oli todellakin "meillä täällä kaikki on suurta"- meininki. Ensimmäinen esitys tuomaristolle ja suurelle live-yleisölle taustamusiikin kanssa. Idolsissa kokelaat kävelevät lätkän päälle seisomaan ja sanovat "jännittää vähäse".

Simon Cowelille kiitos. Hän vei shown(!) Amerikkaan, koska uskoi löytävänsä maan parhaan laulajan. Tiesin jo koelauluissa sen löytyneen. Simon ei vielä finaalin kynnykselläkään. Siitä soo soo.

Jo seuraava "first audition" räjäytti pankin nuoren Melanien noustessa lavalle. Ja hei, jo tässä vaiheessa on ihan ok itkee.
Twisti Leona Lewisiä, Beyoncéa, Mariah Careyta ja Whitney Houstonia. Jos Simon ei löytänyt maan parasta laulajaa, niin voi lohduttautua ainakin yhdellä täydellisellä.

Kilpailussa oli toki monia monia muitakin aivan loistavia, omaperäisiä ja koskettavia artisteja ja artistien alkuja. Finaaleissa nähtiin kolme alle 15-vuotiasta. Astro, Rachel Crow ja Drew. Heistä varmasti kuullaan vielä. Paljon.

Ihmiset katsovat näitä(kin) ohjelmia eri syistä. Osa katsojista valitsee suosikkinsa jo alussa ja seuraa tämän matkaa halki kilpailun määränpäänä suuri unelma voitosta. Kun suosikki putoaa, saattaa katsoja pettyä kovin ja jättää myös oman leikkinsä sikseen. Toisaalta siinä vaiheessa on myös helppo vaihtaa suosikkia ja jatkaa sarjan seuraamista. Glory hunterit.

Onneksi oma suosikkini pääsi pitkälle. Sisintäni pakahduttanut pienisuuri asia oli juuri tämän suosikin menestyminen kilpailussa. Eihän siitä voinut mainita ennen kuin jakso olisi esitetty Suomen TV:ssä. Ei ole kivaa olla spoileri. Siis broileri. Noh. Siis spoilata. Noin.

Melanien matka meinasi kuitenkin katketa jo ennen finaaleja jonkin kumman Simon Cowellin aivopierun takia. Pamaus kuului kyllä. Hän lähetti tyttöraukan jo kerran kotiin!! Kilpailun parhaan laulajan. Muu tuomaristo sai Simonin pyörtämään päänsä ja hän lensi Amaron perheen kotiin pyytämään anteeksi ja kutsumaan tytön takaisin kilpailuun. Simon Suuri myönsi virheensä. Lopputulos? Huikea.

Jos tämä koskettava hetki meni ohitsesi tänään, niin tästä voit katsoa miltä näyttää unelmansa saavuttanut ihminen. Ollaan ytimessä.

The X Factor oli upea, suorastaan fantastinen show. Katsoin toki suurimman osan jaksoista Youtubesta, välttääkseni mainokset ja kaikenmaailman draamatarinat jokaisen kilpailijan elämästä, mutta tunnelma välittyi. Pepsin sponsoroimana lavalle nousi maailman eturivin artistit. Voisivatkohan vipata Kreikalle vähäsen?

Esimerkiksi aikaisempiin Suomen Idols- kilpailuihin verrattaessa X Factoryn esiintyjäkaarti liikkui omissa sfääreissään. Sillä kaudella kun se "Ilkka Joku" voitti, niin tämän kauden The X Factor kilpailun 16. paras laulaja olisi pessyt täällä Suomessa kaikki finalistit mennen tullen. Ja kuivannutkin vielä samalla biisillä.

Jotenkin kaiken tämän jälkeen starttaavat suomenidolsit ja thevoiceoffinlandit tuntuivat alkuun "vähän" latteilta. Ehkä syy on juuri siinä, etteivät formaatit ole suomalaisia ja liika matkiminen alkaa kyllästyttää?
Onneksi nyt on ollut erittäin hyviä laulajia Suomenkin kilpailuissa.

Vielä tunnelmoidakseni Melanien hienosta ja ansaitusta(?) voitosta, pyydän kiinnittämään huomion jälkimmäisen videon kohtaan, jossa näytetään yleisöä - "sytkärimerta". Liikuttava, pysäyttävä hetki voittajan laulaessa. Pian tämän jälkeen lavalle nousevat muut finalistit, muut tähdet. Lavalle sataa kultaisia tähtiä. Kaikkien keskellä liikutuksen ja onnenkyyneleiden kanssa kamppaillen laulava nuori nainen on itse illan suurin tähti. Suurin ja kirkkain tähti ansaitussa tähtitarhassaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti