keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Paikoillaan juoksijat

Suomessa on paljon työttömiä. Ei hälyyttävää määrää, mutta kuitenkin paljon. Lukuja kauhistellaan. Valtiolla menee huonosti, jos työttömyysaste on niin ja niin monta prosenttia. Tämä tilasto, kuten monet muutkin, hämää sen tarkastelijaa. Kuinka moni työttömistä oikeasti haluaisi työskennellä? Onko kyseessä omaa koulutusta vastaavan työn puute vai haluttomuus ylipäätään tehdä töitä?

Opiskelijoiden on jatkuvasti vaikeaa löytää töitä Jyväskylän seudulla. Näin ainakin puhutaan. Kuitenkin lähipiiristäni työllistyy jatkuvalla syötöllä opiskelukavereita. Kyse ei ole mitenkään ylivertaisesta massasta, joka runnoo muiden hakijoiden ohi rekrytoinnissa, vaan aktiivisista ja nöyristä työtä pelkäämättömistä opiskelijoista.

Vaihtoehtoja kouluttamattomille ei kuitenkaan ole tarjolla kovinkaan paljon. Töitä on kuitenkin mahdollista saada melko helposti siivousalalta, puhelinasiakaspalvelu- ja myyntityössä sekä kaupoista kassana tai tuoteiden esittelijänä. Kaikki näistä mahdollisuuksista ovat erittäin aliarvostettuja työnhakijan silmissä ja usein kenties tyydytään surkuttelemaan työttömyyttä ja varojen vähyyttä mielummin kuin haettaisiin kyseisiä työpaikkoja.

Edelleen haluan esittää kysymyksen Suomen työttömille. Kuinka oikeasti tosissaan ja vakavissaan valittaa työttömyyttä haettuaan näitä kaikkia pestejä? Vasta aktiivisen työnhaun jälkeen voi  mielestäni laittaa rukkaset naulaan ja valittaa. Kyse on siitä, mitä on valmis tekemään.

Arvostan toki suunnattomasti heitä, jotka uskaltavat olla työttömänä Suomessa, jossa työnteonkulttuuria ihannoidaan. Status "työtön" aiheuttaa yleensä pitkiä katseita, mutta todennäköisesti työttömänä on lokoisaa olla. Jos vähävaraisena tulee toimeen, on lokoisat oltavat.

Rahaton, työtä vailla? Ota itseäsi niskasta kiinni. Nöyrry hippusen verran. Hae töitä. Kaikkialta. Siten työllistyt. Erityisesti puhelinhommiin lähtiessä kannattaa ennalta selvitellä minkälaiseen yritykseen on menossa, ettei tule pettymyksiä. Jonkun toisen työnantajan palveluksessa hommat olisivat voineet olla paljon parempia.

Ihmiset, nyt loppuu se paikallaan juokseminen ja valitus. Asioita voi muuttaa, jos oikeasti haluaa. Ei muuta kuin haku päälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti