perjantai 27. tammikuuta 2012

Oppia ikä kaikki

Miksi kannattaa käydä koulua? Onko lukiosta mitään hyötyä? Kannattaisiko käydä vain ammattikoulu ja hypätä työelämään tahkoamaan tuohta?

Lukioaikoina nuoria vaivaa varmasti huoli tulevaisuudesta. Ylioppilaskirjoitusten aikana tulee kerrattua kolmen (tai neljän) vuoden aikana opittuja asioita ja mieleen saattaa hiipiä karmiva ajatus hukkaan heitetystä ajasta. Naapurin ikätoveri on juuri saanut ammattikoululinjaansa vastaavan työpaikan, jossa aloittaa välittömästi koulun loputtua kuukausipalkalla. Kateus saattaa puraista ajatellessa toisen tilipussia. Itse kun on suuntaamassa vielä viideksi vuodeksi yliopistoon. "Onko tässä mitään järkeä?"

Kiitos mainion yhteistyön meidän viestintätieteiden laitoksella, pääsin syksyllä mukaan excursiolle Tallinnaan. Kyseessä oli siis kulttuuri- ja opintomatka. Kohteessa vierailimme suurissa yrityksissä, kuten Tallink-Siljalla ja Estonian Airilla, joiden viestintästrategiasta kuuleminen oli erittäin mielenkiintoista. Kävimme monia muitakin vierailukohteita läpi, mutta erityisen mieleenpainuva oli aamupäivä Tallinnan yliopiston uudessa ja tuoreessa viestintäinstituutissa, jossa meitä kestitsi instituutin johtaja ja Suomessakin kauan vaikuttanut professori Kaja Tampere.

Suomessa yliopistojen viestintätieteisiin on karmean vaikea päästä sisään opiskelijaksi. Tuhansista hakijoista valitaan koko maassa eri linjoille vain pari sataa uutta opiskelijaa. Helsingin yliopiston viestintään sisäänpääsyprosentti on ollut noin 5%. Suomessa vähäistä koulutustarvetta perustellaan huonoilla työllisyysnäkymillä. Viestinnän asiantuntijoita ei haluta korkeakouluttaa kortistoon.

Tallinnassa meininki on täysin päinvastainen. Uuteen instituuttiin pääsee satoja opiskelijoita sisään. Kaja Tampereen mielestä huoli työttömyydestä pitäisi unohtaa ja tarjota halukkaille mahdollisuus opiskella juuri sitä alaa, jota kohtaan on suurin intohimo ja motivaatio.

Kumpa olisimme saaneet Kajan viisaat sanat nauhalle hänen perustellessaan heidän systeeminsä parhaita puolia. Kaikkien Suomen yläkoulu- ja lukioikäisten soisi vierailevan siellä miettiessään epäröiden tulevaisuuttaan. Tampereen mukaan opiskelua, oman ajattelun kehittämistä ja oppimista ei voi koskaan liiaksi korostaa. Hänen mielestään ammattikouluista tulee riittävästi osaajia tekemään käsitöitä, mutta isomman kuvan ajattelijoita tarvitaan aina vain enemmän.

Olen itse huomannut opiskellessa oman ajattelun oikeasti ja todella kehittyvän. Jos joku yläkoululainen epäröi lähteä suorittamaan lukio-opintoja tai abiturientti siirtymistä yliopisto-opintoihin, voin lämpimästi suositella. Siitä ei todellakaan ole yhtään mitään haittaa! Töitä ehtii tehdä korkeakoulun jälkeenkin vielä vuosikymmeniä aina kyllästymiseen asti.

Harva muutenkaan opiskeluaikojaan huonolla muistelee! Elämän parasta aikaa, sanotaan. Meillä oli vierailujen lisäksi Tallinnassa oikein mukavaa. Mutta se onkin sitten jo toinen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti