maanantai 2. heinäkuuta 2012

Rakkauden lähde

Häät ovat valtavan upea juhla. Niiden eteen nähdään paljon vaivaa ja käytetään aikaa, usein myös rahaa. Kesän kohokohtia ovat aina olleet päivät, jolloin kaunis kutsukirje kolahtaa postilokeroon. Tällöin tietää saaneensa kutsun, joidenkin ihmisten äärimmäiseen henkilökohtaiseen tapahtumaan. Tietää pääsevänsä jakamaan jotain ainutlaatuista ja kaunista. Juhlien koko ei  vaikuta asiaan. Yhtä miellyttävää on niin suurissa kuin pienissä häissä.

Pääsin juhlimaan naimisiinmenoa toisena kesänä peräkkäin saadessani yllätyskutsun ystäväni kesähäihin. Lähteminen mietitytti, sillä en tuntisi juhlaväestä muita kuin avioituvan pariskunnan ja muutaman mukavan herran, joihin tutustuin polttareissa. Onneksi keräsin rohkeutta ja uskalsin lähteä nauttimaan tunnelmasta ventovieraiden keskelle.

Toisin kun voisi kuvitella, sellaisessa seurassa ei ollut lainkaan ulkopuolinen tai ahdistunut olo. Hääjuhla yhdistää muitakin ihmisiä kuin avioparin. Kaikki juhlaan osallistuvat jakavat onnellisen parin iloa ja yhdessäoleminen on upeaa katsottavaa. Uusia tuttavuuksia solmitaan, leikkejä leikitään yhdessä, lauluja lauletaan täysin tuntemattomien ihmisten kanssa.

Tämän kesän häissä pastorin puhe avioparille oli häikäisevän upea. Vihkiminen tapahtui idyllisessä miljöössä keskellä kansallisromanttista maalaismaisemaan. Ystäväni sanoivat toisilleen "tahdon" lammen rannalla puisella sillalla kauniina kesäpäivänä mukavasti viilentäneessä tuulessa. Kuitenkin papin tarkkaan valitut sanat täydensivät hetken kauneuden.

Hänen mukaansa rakkautta tulee vaalia ja jokaisen parin tulee opetella yhteinen rakkauden kieli, joka toteutuu monella erilaisella tavalla. Näitä kieliopintoja hän haastoi parin harjoittamaan, jotta he saisivat rakkautensa kukoistamaan ennen näkemättömällä tavalla, jotta he pystyisivät tavoittelemaan yhdessä taivaita.

Rakkauden kieli koostuu papin sanoin viidestä osasesta, joita ovat teot, sanat, lahjat, kosketus ja aika. Mietin näitä sanoja. Etäsuhteessa jokaista viittä on mahdoton vaalia. Välimatkan takia kosketus jää vajavaiseksi ja jättää suuren aukon paikattavaksi. Tällöin toiselle täytyy antaa vähintään aikaa. Aikaa keskustella ja vaihtaa kuulumisia. Tämä on samalla myös teko ja mahdollisuus vaihtaa rakkauden sanoja. Lahjojakin voi onneksi lähettää. Kosketus tuntuu entistä paremmalta, jos sitä on ehtinyt kaipaamaan.

Jos toinen on lähellä, niin kaikkien viiden toteuttaminen on yksinkertaisempaa, mutta ei kuitenkaan itsestään selvää. Yllättävän lahjan saaminen tai kauniit sanat tuntuvat hyvältä myös kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. Suhdetta täytyy vaalia ja pitää yllä, sillä se on kuin viherkasvi. Rakkaus kuihtuu pois, jos siitä ei pidä hyvää huolta säännöllisesti.

Opin taas jotain uutta. Tutustuin uusiin ihmisiin. Vietin mahtavan viikonlopun hienossa seurassa. Päivät olivat tulvillaan onnellisuutta, iloa ja hyvää mieltä. Ilmassa suorastaan leijui uskoa, toivoa ja rakkautta.

Mutta suurin niistä on rakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti