torstai 5. heinäkuuta 2012

Aamen

Eilen (4.7.2012) fysiikan tutkimuslaiton CERN julkisti koko maailmaa järisyttävän uutisen. Maailman suurimmalla tutkimuslaitteella, 27 kilometrin mittaisella LHC-hiukkaskiihdyttimellä löydettiin vihdoin ns. Higgsin hiukkaseen viittaavia hiukkasia. Mitä yksi hiukkanen  tai oikeastaan sen olemassaolon todistaminen sitten voi merkitä ihmiskunnalle? Kokoan seuraavaksi tuntemiani faktoja yhteen.

Kirkon ja tieteen välinen kamppailu totuuden omaavasta tahosta on ollut raju, riitainen ja pitkä. Jo 1600-luvulla kirkko toimi Galileo Galilein tutkimuksia vastaan. Osansa kirkon vastustuksesta oli saanut myös Nikolaus Kopernikus sata vuotta aiemmin. Hänen esittämänsä, nykyisin hyväksytty ja todistetusti olemassaoleva, aurinkokeskinen maailmankuva tyrmättiin ja katolinen kirkko julisti opin pannaan vuonna 1616. Uudet väittämät ovat aina epäluulojen ja kriittisten tarkastelujen alla, mutta edes tieteellisest todisteet eivät riittäneet tuolloin Kopernikuksen mallin yleiseen hyväksymiseen. Taustalla saattoi vaikuttaa katolisen kirkon pelko otteensa menettämisestä. Maakeskeinen maailmankuva kuitenkin tuki kirkon oppeja ihmistä ja Jumalaa korostavana mallina. Jos Jumala oli luonut Maapallon ihmistä varten ja ihmisen itsensä kuvaksi, niin miksei maapallo olisikaan yhtäkkiä ollut kaiken keskus?

Lähimenneisyydessä muun muassa maailman tunnetuimpiin tiedemiehiin kuuluva fyysikko Stephen Hawking on kertonut uusien tieteellisten havaintojen vaikuttaneen hänen käsitykseensä Jumalan olemassaolosta. Tähtitieteilijöiden löydettyä toista tähteä kiertävän planeetan Hawking muutti käsitystään Jumalasta, vaikka aiemmin hän oli vielä pitänyt tämän olemassa oloa mahdollisena. Planeetan löytäminen osoitti Hawkingille, ettei ihmisten aurinkokunta ole kaikkeudessa keskeisessä asemassa. Kaikkeutta ei ole luotu vain palvelemaan ihmistä. Kyseessä on samanlainen ilmiö, jonka laajemmat vaikutukset kirkko halusi välttää ja hylkäsi itsepäisesti Kopernikuksen heliosentrisen esityksen.

Moni maailman uskonnoista perustaa tarinaansa luomiskertomukselle, jonka mukaan jumalallinen voima on luonut maailman. Charles Darwinin evoluutioteoria, jonka mukaan maailma on syntynyt alkuräjähdyksessä ja lajit kehittyneet ajansaatossa, tuli uhkaamaan tätä käsitystä. Yksi Darwinin monista syistä tutkimuksensa ja väitteidensä myöhäiselle julkistamiselle oli vakaa tieto siitä, että kirkko tulisi halveksumaan häntä. Julkistamisen jälkee puhetta todella riitti ja vasta vuonna 1996 edellinen paavi hyväksyi evoluutioteoria osittain selittämässä elämän muodostumista Maapallolle.

Myös CERN:issä tehtävä tutkimustyö uhkaa luomiskertomukseen perustuvaa oppia maailman synnystä. Tämän pohjalle on rakennettu myös aikamme suuriin kirjailijoihin kuuluvan Dan Brownin (mm. Da Vinci-koodi) bestseller Enkelit ja Demonit. Kirjassa kirkon ja tieteen välinen nykyaikainen sota saa suuret mittasuhteet.

CERN:in hiukkaskiihdyttimellä löydettiin siis hiukkanen, joka saattaa osoittautua hiukkasfysiikan stantardimallin puuttuvaksi renkaaksi, jota myöten voidaan kenties todistaa jopa alkuräjähdyksen luonnollinen tapahtuminen. Tämä yhdistettynä Darwinin evoluutioteoriaan on kova kolaus kirkolle. Enkelit ja demonit- kirjassa kirkon pelkäämä todistus luomisteorian kumoamiseksi näkee päivän valon ja uskontojen perustat horjuvat.

Kirkko on menettänyt asemaansa ja arvovaltaansa radikaalisti viimeisinä vuosikymmeninä hyväksikäyttö-, naispappeus- sekä homoliittokohujen takia eivätkä tällaiset uudet tieteelliset todisteet maailman synnystä auta paremman kirkollisen tulevaisuuden rakentamisessa.

Toisessa bestsellerissään Da Vinci- koodissa Dan Brown esittelee todisteita yliluonnolisen voiman olemassaolosta kertoen esimerkkejä luonnon uskomattomista säännönmukaisuuksista. Lisäksi kaikkien aikojen tunnetuin ja kenties arvostetuin tiedemies Albert Einstein uskoi jonkin ylemmän voiman olemassaoloon, sillä hän törmäsi tutkimuksissaan vaikuttaviin luonnonlakeihin ja lainalaisuuksiin, jotka eivät voineet olla hänen mielestään sattuman ja luonnonvalinnan seurausta.

Lähitulevaisuus näyttää mihin suuntaan uskonnon ja kirkon asema kääntyy. Olosuhteet keskiajan kaltaiselle  hallinnalle ja vallalle ovat mahdottomat. Totta on kuitenkin, ettei tieteellinen näyttö käännä uskovan päätä.
Uskominen on jokaisen oma asia ja nimenomaan tämän perusteella on selvää, etteivät kirkot mihinkään maan päältä katoa.

Aamen.


1 kommentti:

  1. Jepjep=näin on=aamen.

    Mä uskon että Jumala loi sanallaan maailmankaikkeuden ja ihmisen omaksi kuvakseen.

    Kirkko ei oo sama kuin Jumala ja uskonto ei oo sama kuin Jumala. Uskonto ei myöskään oo sama kuin usko.

    Tiede ei ole absoluuttinen fakta vaan "hyvin perusteltu tosi USKOmus".

    Tässä lisää näkökulmia:)

    VastaaPoista