torstai 8. elokuuta 2013

Ei itketä lauantaina


- Kuule, olen ymmärtänyt sun pitävän lauantaipäivistä? Vai olikos se nyt lauantaiöistä. Valaise minua!
- Joku lähipiirissä vuotaa kuin seula, mutta pitää paikkansa. Olen yöeläimiä.
- Ahaa joo! Sehän selittääkin. Alkaako niin sanottu metsästys yöaikaan?
- Kyllä! Silloin on riista liikkeellä lainatakseni Sherlock Holmesia.
- Niin juuri. Ymmärrän! Mitenkäs, onko siinä metsästäessä otettava huomioon saaliin ikää, laatua tai kokoa? Onko yömetsällä niin tärkeää alamitat sun muut vastaavat seikat?
- Riippuu vuodenajasta ja ravintotarpeesta. Talvisin keho vaatii astetta paksumpaa rasvakerrosta, joten saaliin tulee olla lihaisa. Kesällä taas riittää että saalis täyttää vatsanpohjan.
- Alkutalvesta riista on luonnollisesti hieman pulskempaa kuin muuna aikana vuodessa keskimäärin, sillä kesäherkut aina kasvattavat kumpua. Joulupyhinä olen kuullut myös olevan hyviä apajia. Kesällä puolestaan saa hyvin paistunutta. Aurinko tekee tehtävänsä.
- Joulupyhinä suosittelen sinappihuntua saaliille kuin saaliille, mutta ei Turun, vaan Auran, koska se on oikeasti Turussa valmistettua. Isäni on opettanut kesäsään grillaussalat!
- Hyvä vinkki. Pitääkin muistaa. Tarvitseeko viikonloppumetsästäjä sitten muitakin taitoja taatakseen varman saannin?
- Totta kai! Metsästyksessä pätee luonnonlaki eli nopeat syövät hitaat, joten ei saa jämähtää laakereilleen, vaan täytyy olla aktiivinen ja aggressiivinen. Lisäksi liikkumisen elastisuus voi helpottaa saaliin kiinnisaamista. Henkilökohtaiseen ulkonäköön kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota.
- Näillä ominaisuuksilla on kenties mahdollista saada houkuteltua saalis ansaan?
- Jo talvisodasta tuttu mottitaktiikka toimii aina. Täytyy muistaa, että ansa tulee peittää huolellisesti, jottei saalis huomaan sitä liian ajoissa.
- Motitus? Suositteletko siis käyttämään metsästyskaveria?
- Motituksen tarkoitus on saada saalis erkanemaan pääjoukosta, jolloin se on helpompi maalitaulu. Mikään ei voita tulitukea, jolla saadaan saalis ohjattua ansaa kohti. Punainen ei ole välttämätön väri vaatetuksessa, sillä vahinkolaukaukset harvoin tappavat.
- Kuulostaa siltä, ettei menestyminen yömetsällä ole hankalaa? Se on jopa todennäköistä. Olen kuullut saaliselukoiden kokoontuvan yöhämärissä juottopaikoille? Eikö tämä tämmöinen ole kaatajan kultakaivos?
- Voi on kyllä. Alkoholilla on ratkaiseva osuus metsästyksen onnistumiselle, sillä saaliin arviontikyky (kuten myös omasi) pettää usein pahasti, jolloin mahdollisuudet menestyksekkäälle kaadolle ovat täysin realististia. Myös metsästäjä tarvitsee usein rohkaisua pystyäkseen suoriutumaan haasteellisesta kaadosta. Mitä enemmän alkoholia, sitä paremmat mahdollisuudet. Toisin sanoen suoraan verrannollinen suure.
- Haa! Saaliseläimet siis juotetaan humalaan. Ovelan katalan kieroa ja toimii. Voisiko olla myös niin, että humaltunut huntteri ei katso niin tarkkaan mikä pyydykseen tarttuu, joten “metsästysonni” osuu paremmin kohdalle?  
- Looginen päätelmä, ja fakta. Ei itketä lauantaina, vaan vasta sunnuntaina. Yksin. Kotona. Itseään soimaten: “Mihin vittuun mä oon taas sekaantunu”. Tämän jälkeen korkki aukeaa uudestaan ja oravanpyörä on valmis.
-Kyllä, aseenlaukeaminen saattaa välillä järkyttää. Varsinkin ensikertalaisia ja muuten kokemattomia.
- Täytyy olla tarkkana, ettei ase ole sarjatulella, sillä kertalaakeilla saa tarkempaa ja siistimpää jälkeä.
- Taidatte olla kokenut kävijä. Kerrassaan mainioita ohjeita osaatte jakaa! Näillä pääsen minäkin alkuun. Viikonloppu tosiaan tuossa taas kolkuttelee. Te suuri metsästäjä aiotte varmaankin taas lähteä saaliin hakuun, olenko oikeassa?
- Keholla on tarpeensa, joten joudun jälleen taipumaan luonnon tahtoon.
- Hyvää viikonloppua! Toivottaisin onnea, mutta sitähän ei taituri tarvitse.
- Kuin myös sinulle ! Onnea tarvitsee jokainen, myös mestari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti