keskiviikko 9. lokakuuta 2013

"Nykyisin kirjoittamista pidetään ajantuhlauksena"

Seuraavat lainaukset aiheuttivat paljon erilaisia tuntemuksia: iloa, ylpeyttä, hämmennystä, häpäeää, surua, vihaa ja toiveikkuutta.

Sitaatit ovat Mihaly Csikszentmihalyin kirjasta Flow - elämän virta.

"Keskeisin tapa käyttää kieltä on runous, - - Koska runomitta auttaa mieltä säilyttämään kokemukset erilaisessa, tiivistetyssä muodossa, se on ihanteellinen keino muotoilla tietoisuutta. Jos joka ilta lukee runokirjaa, se on mielelle sama kuin  kuntopyörä keholle - tapa pysyä kunnossa."

"On mahdollista, että ainoa tapa, jolla kirjailijat voivat kokea flow'n, on luoda sanoista maailmoja, joissa he voivat toimia vapaasti pyyhittyään mielestään vaikean todellisuuden olemassaolon. Samoin kuin muutkin flow-toiminnot, kirjoittaminen muuttuu vaaralliseksi jos siitä tulee riippuvuus: se pakottaa kirjailijan uppoamaan rajoitettuun kokemuspiiriin sulkien ennalta ulkopuolelle muut mahdolliset tavat käsitellä tapahtumia. Mutta kun kirjoittamista käytetään kokemuksen kontrolloimiseen antamatta sen kontrolloida mieltä, se on tie loputtomiin löytöihin ja runsaisiin palkkioihin."

"Jokin aika sitten oli vielä hyväksyttyä olla harrastajarunoilija tai esseisti. Nykyisin kirjoittamista pidetään ajantuhlauksena, jos sillä ei ansaitse rahaa (vaikka kuinka vähän). Sitä, että yli kaksikymppinen mies antautuu runojen "rustaamiseen", pidetään suorastaan hävettävänä, elleivät tulokset näy hänen pankkitilillään. Ja ellei henkilö ole erittäin lahjakas, on todella turhaa kirjoittaa suurten ansioiden tai kuuluisuuden toivossa.

Mutta koskaan ei ole ajantuhlausta kirjoittaa sisäisistä syistä. Ensinnäkin kirjoittaminen tarjoaa mielelle selkeän ilmaisumuodon. Se tekee mahdolliseksi merkitä tapahtumia ja kokemuksia muistiin niin että ne voidaan helposti palauttaa mieleen ja elää uudelleen tulevaisuudessa. Se on tapa analysoida ja ymmärtää kokemuksia, itsen kanssa tapahtuvaa kommunikointia, joka luo järjestystä elämäämme."

1 kommentti:

  1. There’s no money in poetry, but then there’s no poetry in money either.
    - Robert Graves

    VastaaPoista