tiistai 17. syyskuuta 2013

Tempaus

Pidän haasteista. Riski viehättää. Jännitys ei haittaa, se tuottaa nautintoa. Pidän myös kirjoittamisesta. Viime vuosina erityisesti runoista on tullut läheisiä. Päätin yhdistää nautinnot.

Kolme viikkoa sitten aloitin itselleni uuden jutun. Aloin osallistaa facebook -sivujeni tykkääjiä runon kirjoittamiseen. Pyysin ihmisiltä sanoja viikonloppurunoon. Halusin yhden sanan jokaiselta ja lupasin käyttää kaikkia sanoja illan aikana syntyvässä runossa. Annoin aikaa sanojen "heittelyyn" pari tuntia ja itselleni runon kirjoittamiseen pari tuntia. Sain ensi-illan aikana 55 sanaa ja tuloksena syntyi oikea runojen kaunotar, Mörököllin nekrofilia. Käytin aikaa tämän kahdeksan säkeistöisen värssyn kanssa tunnin ja 40 minuuttia.

Seuraavana viikonloppuna järkeistin systeemiä kysymällä yleisöltä ensin ehdotuksia runon teemaksi. Teemaksi valikoitui kotkalainen kuutamouinti. Sain sanoja lähes parikymmentä ja 35min työskentelyn tuloksena läjään saatiin Kotkan kuu.

Kolmas viikonloppuruno syntyi Jyväskylässä muuttoni jälkeen. Teemaksi oli siten helppoa valita muutto. Toteutin runon kenties ennennäkemättömällä tavalla. Järjestin verkossa live-esityksen, jossa halukkaat pääsivät osallistumaan runon luomiseen ja sen rakentumisen seuraamiseen reaaliaikaisesti Google Drive -palvelussa.

Kysyin online -illassa paikalla olleilta ihmisiltä sanoja edellisviikkojen tapaan. Ennen runon kirjoittamista pidin pienen opetushetken, jossa esittelin vieraille yhden mallin, jonka avulla runon rakentaminen on kohtalaisen yksinkertaista.

Lopuksi tunnin mittaisessa live-setissä kirjoitin runon Muutto ja yleisö näki reaaliaikaisesti kuinka kirjaimet, määrätietoisesti ja välillä epäröiden, löysivät paikkansa säkeissä. Runon kirjoittamiseen meni aikaa noin vartti.

Erityisen tyytyväinen olin tekniikan ja sovellusten toimimiseen. Etukäteen jännitin käytännön sujuvuutta lähes yhtä paljon kuin live--kirjoittamista. Molemmat osuivat onneksi maaliin.

Toissapäivänä syntyi viimeisin viikonloppuruno Sinkkuna. Kokeilut ovat olleet todella mielekkäitä ja onnistuneita sekä osallistuneiden aktiivisuuden että runojen lopputulosten puolesta. Tästä on hyvä jatkaa.

Mitähän tuleva viikonloppu tuo tullessaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti