tiistai 24. syyskuuta 2013

Mitä me pelkäämme?

Hävettää

"Hei, mitä jos ei yritettäis ees myydä näit tonne ulkomaille, ku ei ne ehkä  haluu?"


Oletko verkkokauppiaana sanonut noin kumppanillesi? Häpeä.

"Jätkät, lähetää taistelee ja tekee parhaamme. Yritetää selvitä kunnialla ja pitää lukemat siedettävinä."

Olisitko sanonut noin pelikavereille osana Suomen futismaajoukkuetta ennen Espanjaa vastaan taisteltua tasapeliä, Gijonin ihmettä? Häpeä.

"Ei täällä mikään kannata. Nokia myytiin ja Tiimari menee nurin. Meidät syödään elävältä."

Sanoitko noin kuullessasi suomalaisia kohahduttaneita talousuutisia? Häpeä.

Olen lisäksi kuullut useasti ja monesta suusta kuinka suomalainen kauhistelee venäläisten Suomi-invaasiota. Kenties Turussa tai Vaasassa ollaan autuaan tietämättömiä, mutta Lappeenrannassa, Imatralla, Haminassa ja Kotkassa tiedetään äärimmäisen hyvin mistä puhun.

Ja kuullessani nämä kauhistelut teki mieli sanoa, että häpeä.

Olen kuullut myös kuinka pelokkaasti ja kiihkolla vastustetaan kovaan ääneen maahanmuuttajien ja pakolaisten Suomeen ottamista/tulemista/päästämistä.

Tuota kuullessani osaan olla osaksi samaa mieltä, sillä eihän ole reilua, että tänne tullaan hyväksikäyttämään sosiaaliturvaamme. Tervetulleita ovat kaikki yhteisiin talkoisiin, kouluttautumaan, kotoutumaan, sopeutumaan ja etenkin töihin. Jos peruste ulkomaalaisten käännyttämiselle on esimerkiksi toisen erilaisuus, niin sanonpa taas: häpeä.


Kauppa ulkomaille

Luin viime viikolla blogeja ja kolumneja verkkokaupoista keskimääräistä enemmän. Parasta antia oli (harmi, etten ottanut sivua talteen surffaillessa) teksti, jossa kannustettiin verkkokauppiaita suunnittelemaan myyntiä Suomen rajojen ulkopuolelle. "Myytiin paperikoneitakin ulkomaille!"

Jakelumahdollisuudet ovat olemassa (esim. Amazonin kautta). Rohkeutta kaivataan. Suomen markkinat ovat auttamatta kovin pienet verrattuna esimerkiksi Pohjoismaihin laajennettuun kauppaan puhumattakaan Euroopan laajuisesta myynnistä.


Tappiomieliala

Jep. Nokialle ja Tiimarille kävi huonosti. Mitä sitten? Se ei tarkoita, että muita yhtiöitä pitäisi johtaa huonosti ja tehdä vääriä valintoja tai olla tekemättä valintoja. Nyt niskasta kiinni ja kohti valoa. Meillä on osaamista ja kykyä. Urheilumaailmassa sinivalkoinen on ollut upeasti esillä tänä vuonna. Huuhkajat nöyryyttivät Espanjaa vieraskentällä ryöstämällä tasapelin, Susijengi taisteli upeat koripallon EM-kilpailut ja nyt lentopallomiehet ovat lohkovoittajina EM-kisojen puolivälierissä! Näin sitä pitää! Ei lähdetä häviämään kellekkään tai mitään valmiiksi.


Monikulttuurinen Suomi

Suomalaisia kehutaan kansainvälisiksi. Meillä on korkea koulutustaso, tietoa ympäröivästä maailmasta sekä poikkeuksellisen hyvä kielitaito. Kuitenkin suvaitsevaisuus tuntuu olevan lapsen kengissä. Onko venäläisten ostos- ja lomamatkat Suomeen oikeasti jonkun mielestä huono asia? Meillä ei ole kohta enää ostovoimaa. Idästä tulee meille rahaa.

Onko maahanmuuttajien ja pakolaisten tulo suomeen oikeasti joku uhka jollekin? Täällä täytyy vain olla entistä paremmat rakenteet ja suunnitelmat uusien asukkien varalle. Tietenkään tänne tulevia ei täydy eikä saa ylisuomettaa, mutta kotouttaminen pitää olla suunniteltua. Me saadaan Suomeen lisää työvoimaa!

Unohdetaan se häpeä nyt. Nyt on hävetty ja pelätty tarpeeksi. Nostetaan päät pystyyn. Suomessa on jäätävää potentiaalia, vaikka mihin!

1 kommentti:

  1. Turussakin ollaan tietoisia invaasiosta (tai ainakin ne on jotka uutisia katsoo ja aamulehtensä lukee).
    En voi ymmärtää miten uudet kansalaisuudet ja kulttuurit sekä niiden sekoittuminen voisivat ikinä olla pahasta.
    Se, että tuodaan tähän maahan muuta näkökulmaa samalla niitä ihmisiä auttaen joilla on meitä vähemmän,
    ei pitäisi olla ongelma vaan rikkaus.
    Tottakai edellyttäen sen, että tulevat tänne halunaan olla osa yhteiskuntaa, kuten suurin osa heistä haluaakin.
    Ei ne sauna, sisu ja perkele siitä mihinkään katoa, sitähän tässä pelätään.

    VastaaPoista