sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Yksi light-suhde, kiitos! 1/2


Yksinäinen nuorehko nainen näppäili puhelimeen jo tutuksi tulleen numeron tavallisena tiistai-iltana. Puhelin ei ehtinyt hälyttää kuin kerran.
       – Soititte Deittipalvelun automaattiseen puhelinvastaajaan. Jos kaipaatte seuraa, painakaa numeroa yksi. Jos kaipaatte seuraa ja haluatte ihmisen palvelevan teitä, painakaa numeroa kaksi. Jos haluatte kenties…
Ennen kuin mekaaninen nariseva ääni oli ehtinyt sanoa lausettaan loppuun, oli nainen painanut vanhasta tottumuksesta numeroa kaksi. Hunajainen miesääni vastasi lyhyen odotusmusiikin jälkeen.
       – Deittipalvelu Tositarkoitus. Kuinka voin palvella teitä?
       – Hei. Minä se täällä taas soittelen. Oletteko jo löytäneet minulle sopivan kumppanin?
       – Emme valitettavasti ole. Ymmärrän korkeat odotuksenne ja voitte olla varma, että teemme kaikkemme, puhelinmies valtasi ällöttävän makealla äänellään.
       – Aivan niin. Olisihan tuo pitänyt arvata. Mutta kuulkaahan. Tulin tuossa taannoin lukeneeksi Helsingin Sanomia ennen töihin lähtöä. Päivä oli tarkalleen ottaen 28.1.2007. Silmiini osui Ritva Liisa Snellmanin mielenkiintoinen juttu, joka oli otsikoitu ”Rakastaa, ei rakasta, kevytrakastaa”. Erityisesti ingressin ”nuoret aikuiset hengailevat kevytsuhteissa, kun homma toimii eikä parempaa ole näkösällä.” ansiosta teksti sai jakamattoman huomioni. Ajattelin minullakin olevan vielä toivoa, nainen sanoi.
       – Vai sellaista siellä luki. Kuulinkin siitä ohimennen viime viikolla. Oletteko aivan varma, ettei kyseessä ole huumorilla höystetty viihdytystarkoituksessa tehty teksti?
       – Asiallisuudesta ei voi erehtyä. Tekstin vakuuttavuus on aivan huippuluokkaa, sillä asiantuntijan näkökulman siihen antaa tutkija, valtiotieteen tohtori Heli Vaaranen.
       – Ymmärrän. Kertoisitteko minulle mikä tällainen ”kevytsuhde” oikein on? Uteli parittaja.
       – Mielelläni. Tohtori Vaaranen löysi tutkimuksissaan nuorten aikuisten suhteita, jotka perustuvat realismiin perinteisen rakkauden asemesta. Näistä suhteista modernein ilmiö ovat kevytsuhteet. Muita vastaavia ovat teillekin tutut seksisuhde, hyötysuhde ja ponnahduslautasuhde, nainen selitti.
       – Suhde, joka perustuu realismiin rakkauden sijasta! Sellainen tuntuu hyvin kaukaa haetulta. Kuka pystyy olemaan suhteessa vailla rakkautta, läheisyyttä ja hellyyttä ainoastaan arkirutiinien ja järkisyiden sitoessa ihmiset toisiinsa? Eihän sitä voi edes suhteeksi kutsua. Kyllä se kirjoitus taitaa olla ihan keksitty juttu, naurahti mies langan toisessa päässä.
       – Ymmärrän kyynisen asenteenne kevytsuhteita kohtaan, koska olette ilmeisesti alan kokenut ammattilainen ja asia on teille aivan uusi. Vastauksena kysymykseenne, tavattoman monet nuoret aikuiset ovat tällaisissa suhteissa. Snellmanin tekstin mukaan voidaan puhua jopa ”muoti-ilmiöstä”. Hänen mukaansa suhde ei missään vaiheessa syvene rakkaudeksi asti, ei edes parin muuttaessa yhteiseen asuntoon, vaan kumpikin kokee olevansa itsenäinen ja riippumaton yksilö. Tunteet pidetään turvassa, oma yksityisyys suojataan ja ”me- identiteetti” on kevytparille vieras, nainen selosti.
       – Kevytsuhde, mikä mieletön ajatus. Juuri me-identiteetti on parisuhteen kulminaatiopiste ja ydin. Tällaiseksi suhteen peruspilariksi voi laskea tietysti myös ystävyyden, luottamuksen ja avoimuuden, joiden kehittymiseen kevytsuhde ei mitenkään myötävaikuta.  Toisaalta täytyy panna merkille kevytsuhteessa elävien ihmiset arvomaailmat, asenteet sekä tavoitteet. Toisen halutessa suhteelta intiimiyttä ja aitoutta toiselle voi olla tärkeämpää saada fyysistä nautintoa tai maksaa vuokra puoliksi suhteen teennäisyydestä huolimatta, mies arvioi.
       Pohtiessaan juuri käytyä sananvaihtoa, puhelinmies kehitteli päässään teoriaa kevytsuhteiden syntymisestä. Hänen mielestään tapauksen avainsanoja olivat muoti-ilmiö sekä kevyt. Nykyään ilmastonmuutoksen lisäksi ei muusta puhuttukaan kuin painonpudottamisesta, kevyestä ruokavaliosta ja liikunnan tarpeellisuudesta (ei liian raskaasta). Kevytelämisestä näytti tulleen muoti-ilmiö muutenkin kuin ihmissuhteiden saralla. Lähes minkä tahansa purnukan kyljessä lukee joko ”0 % rasvaa” tai ”ei lisättyä sokeria”. Hyvän ruuan ystävänä mies oli hieman huolissaan, sillä hänen mielestään ruuan maku kärsi kovasti ilman sokeria ja rasvaa. Ilman hyvää ruokaa alettaisiin pian puhua pahoinvointivaltiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti